Ireland

Je mag hem best een keer lenen hoor, zei mijn zus. En ik dacht nog: ja, best. Maar op een of andere manier werden de plannen om een keer naar Ierland te gaan steeds concreter. En leek het lenen van de, tot camper omgebouwde T4 transporter, zo'n gek idee niet.

‘Van huis uit’ zijn we kampeerders, altijd met de kinderen in tentjes op vakantie geweest - rondtrekkend door Nederland, België, Frankrijk, Italië, Zweden en Noorwegen en Tsjechië en op vakantie, met een camper of caravan op stap leek me net zo aantrekkelijk als een all-inclusive op Alanya.

Maar het was bijna gewoon kamperen, werd me gezegd. Want veel luxe zat er niet in de bus. Een koelbox, een kraan die het niet deed, een gasstel - maar buiten koken was handiger en een hefdakje om het in Nederland als 'camper' te registreren en er in te kunnen staan als je je broek wilde ophijsen na het opstaan.

Om in Ierland te komen hadden we een boot gebokt van Cherbourg naar Rosslare. Voordeel daarvan is dat je Engeland overslaat en na een nacht slapen en varen in Ierland uit kunt stappen.

Deze eerste vakantie was een ontdekking. Een camper is een geweldig middel om mee op stap te zijn.